Äger du en ung okastrerad burmahane?
Burman är en ras som i stort sett härstammar från en katt; Wong Mau, genom ett fåtal utparningar med Siames och en huskatt. Detta har gjort att det per idag är rasen med höst inavelsgrad, 41% av de etablerade raserna i världen. Detta är baserat på analyser utav Burmans DNA utförda av Leslie Lyons, genetikforskare på College of Veterinary Medicine, University of Missouri.
Idag finns endast ett fåtal hanar till avel och dessa hanar tenderar att användas hela tiden. För en hälsosam avel bör fler hanar användas. Det är bättre att många hanar bara får en kull än att tre – fyra hanar får många kullar.
Du som har en ung okastrerad hane får gärna annonsera ut honom på vår sida för avelshanar. Du behöver inte vara medlem för att få ha din hane där.
Att ha honom med i avelshaneregistret förpliktar inte till att hålla honom okastrerad tills han fått en parning. Blir hanen jobbig vid könsmognad så kan man kastrera och bara meddela klubben att hanen inte längre är tillgänglig.
Många hanar kan para innan de blir jobbiga, vissa redan från 8-9 månaders ålder.
Vill du vara med och bredda avelsbasen?
OBS! Hanen måste ha intyg på normala testiklar (från 6 månaders ålder) Det bokar du tid hos veterinären för att få utfärdat. Du behöver även ett navelbråckfrihetsintyg. Det ska du ha fått från uppfödaren vid överlåtelsen och det räcker med att det står UA (utan anmärkning) i det intyget.
Anmäl din hane här: https://burmaklubben.com/annonser/avelshaneannons/
Burmaklubbens rekommenderade priser för parning.
2.600 +- 200 kronor per kattunge med ett maxtak på ett kattungepris (13.000 +- 1000)
Belopp för städ/språngavgift avgör hankattägaren samt om/hur många omparningar
som ingår.
Det är viktigt att komma överens och skriva avtal innan parning för att det inte ska uppstå meningsskiljaktigheter senare.
Detta är endast rekommendationer och det står var och en fritt att sätta sina egna priser.
Är du osäker på om din hankatt passar med hona vars ägare anmält intresse?
På Findus och Pawpeds kan man testpara för att se inavelsgrad m.m, eller så går det bra att kontakta styrelsen.