Kattsäkra ditt hem

I ditt hem känner både du och din katt sig trygga och hemvana. Men trots det finns det en del saker du bör tänka på så din katt inte far illa i onödan. Här är några enkla tips på hur du gör ditt hem säkrare för din favoritkatt.

Katter och sladdar

Katter, speciellt kattungar, gillar att gnaga på saker vilket kan innebära att kan de skada sig på bl a elsladdar. En bra idé är alltså att skaffa sladdsamlare, dvs ett skyddshölje där du gömmer sladdarna. De finns i olika former och storlekar och kostar inte så mycket att köpa. 

Katter och småsaker

Det är allt för vanligt att katter får i sig smådelar som skräpar runt, från leksaker och legobitar till snören och synålar. Om det händer kan konsekvenserna bli riktigt allvarliga. Se därför till att undvika att lämna framme den typen av föremål.

Katter och växter 

Katter hittar man ibland på fönsterbrädor. Välj därför krukor och prydnadssaker i plast eller metall som inte går sönder om de puttas ned och sätt inga levande ljus där katten gillar att vara. Katter äter på växter så se till att dom du har hemma inte är giftiga för katter, som t ex liljeväxter.

Katter i köket 

Katter vill gärna vara på platser med utsikt, som köksbänk och spis. Var alltså försiktig när du lagar mat och plattorna är varma. Ett knep är att ställa något på de varma plattorna du inte använder, t ex en kastrull med vatten. Har du en köksdörr är det också ett enkelt sätt att stänga katten ute ur köket! 

Kattsäkra balkongen

Även om katter är mjuka och smidiga i kroppen så kan de skada sig ordentligt om de faller från hög höjd. Därför är det viktigt att du nätar in balkongen. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer bör balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten att falla ner från balkongen. Använd inte hönsnät utan gärna ett nät med mindre rutor. Innan du gör det måste du dock få hyresvärdens godkännande.

Kattsäkra fönster

Katter kan även trilla från öppna fönster och skada sig allvarligt. Därför bör du se till att du har spärrar på alla fönster eller att du sätter någon form av metallnät för fönstret du vill ha öppet. Ett vanligt myggnät är ofta för lätt att klösa sig igenom.

Kattsäkra badrummet 

Lämna aldrig toaletten med locket uppe eller badkaret med vatten i. Trillar katten i kan den få väldigt svårt att ta sig upp igen, speciellt om den är ensam hemma. Katten kan även ha gömt sig i tvättmaskinen eller torktumlaren så titta efter innan de sätts på. Mediciner ska självklart inte ligga framme. Tabletter med paracetamol kan vara t ex direkt dödliga.

Kom ihåg att aktivera din Burma! Läs mer…