Till Conchitas minne

Till Conchitas minne

Av Helena Strömberg

Min älskade burma Conchita var bara 4 år gammal då hon drabbades av ett bråck och blev tvungen att avlivas. Conchita hade bindvävssjukdomen Feline Cutaneous Asthenia (FCA) eller kanske mera känt som Ehlers Danlos Syndrom. vilket också drabbar människor. Olika typer av bråck är en vanlig komplikation till FCA och jag var därför snabb in till veterinären när hon fick symptom.  Utan tecken på lidande fick hon somna in och det tröstade mig oerhört för det hade kunnat sluta på ett mycket obehagligare sätt.

Sjukdomen FCA beror i huvudsak på en brist av kollagen i bindväven och det påverkar katten på olika sätt. Bland annat får drabbade katter en onormalt stor, lös och stretchig hud som lätt går sönder. Men det värsta är att bindväv även finns inuti katten och att sjukdomen därför kan ge symptom som kanske inte alltid syns. Katten kan drabbas av olika bråck och blödningar, exempelvis. Kollagen finns överallt och påverkar främst leder, blodkärl, hud, ögon och hjärta.

FCA är en ärftlig sjukdom som tros nedärvas både recessivt och i en dominant form. Forskning pågår och man är nära ett kommersiellt gentest för att kunna ta reda på om en katt har anlag för denna sjukdom. Ett sådant test skulle, under förutsättning att uppfödarna använder sig av testet, kunna bidra till att stoppa den här sjukdomen i rasen. Det behövs emellertid mer pengar för att det här ska bli verklighet.

Conchita var en stor, vacker och oerhört snäll burma. Hon bidrog genom sitt lugn till en harmoni bland mina katter. Trots sin sjukdom klättrade hon konstant upp på vårt höga hustak. Vad gör man inte för lite bättre fågelspan? Conchita var en baddare på att fånga fåglar. Nu hoppas jag inspirera alla till att skänka en valfri summa pengar till FCA-forskningen. Burmaklubbens styrelse har varit snälla och startat en insamling dit man lätt kan donera pengar som sedan går direkt till forskningen genom 99 Lives. Klicka på knappen för att betala med säker kortbetalning, annars  swisha till 1230537084, jätteviktigt att skriva “donation” som meddelande.

English version