BURMAN den sociala clownen

Har du en burma så har du aldrig tråkigt! Det kan de flesta burmaägare skriva under på. Det är en social, lekfull, kelig och nyfiken katt full av energi. De har ofta ett orubbligt självförtroende och lyckas av någon anledning alltid vara i vägen när man går.

Nej man behöver aldrig känna sig ensam eller ha tråkigt med en burma, den älskar sina människor och vill vara i närheten hela tiden, pockande på uppmärksamhet. Ja de är ofta gärna i vägen också när man ska utföra sina vardagssysslor. “Allt ljus på mig”, så brukar jag förklara fenomenet och det stämmer mycket bra in på mina katter som ständigt vill stå i rampljuset hemma. 

Det är inte bara burmans familj som får deras uppmärksamhet, de ska gärna testa “hårfastheten” (man ska gnida sig mot dem så mycket det går för att se om pälsen fastnar) på gäster också som oftast entusiastiskt hälsas välkomna redan i dörren. Inte alltför sällan överraskas besökare av att en burma flyger upp på axeln.

Burman är en livlig och sällskaplig ras som behöver mycket sällskap och stimulans, den gillar inte att vara ensam. Är det en burma man funderar på så överväg att köpa två stycken, speciellt om katten ska vara ensam hemma långa dagar. Även andra raser går bra, men ska då vara en ras med liknande kynne. Burmor och hundar brukar också passa väldigt bra ihop.  Spenderar man däremot mycket tid hemma och har en ensam burma så kan det gå alldeles utmärkt, men man får räkna med att mycket tid går åt till stimulans, lek och kel. Den sover mycket gärna under täcket och har man fler än en burma så ligger de gärna också hopslingrade eller i en så kallad “burmahög”. Inte sällan verkar burman vara spårlöst borta, ja då har den smitit in i en garderob eller byrålåda. De är nyfikna och snabba som vesslor. En burma är gärna med när du packar din väska, lagar mat, diskar, läser tidningen och ja vissa till och med när du badar eller duschar. Burman är lite som en hund och har lätt för att lära sig att gå i koppel, apportera och lära sig tricks. Många burmor älskar också att leka kurragömma med sina ägare.

Burmans skötsel

En burma behöver sällan badas och pälsen är extremt lättskött. De flesta utställare badar inte sina katter innan utställning utan pälsen hålls fräsch och blank naturligt då burman sköter sin päls pedantiskt. Det många oftast gör är att karda ur pälsen med en gummikarda för att få bort underull och putsa upp glansen med ett fuktigt sämskinn.

Utseende

Det första besökare brukar reagera på när de träffar en burma första gången och lyfter den är tyngden! En burma är absolut tyngre än vad den ser ut att vara. Det är en medelstor katt, honorna väger oftast mellan tre och fyra kilo, hanarna ett par kilo mer.

Det är en katt av medium typ, alltså inte kort och kompakt kropp som britten eller lång och slank som siamesen. Kroppen ska vara muskulös.

Sett framifrån ska huvudet vara brett och rundat. De medelstora öronen ska sitta brett isär och vara breda i basen med lätt rundade spetsar. Käkarna och hakan skall vara kraftig sett både framifrån och i profil. Sett i profil skall huvudet ha god höjd, öronen luta lätt framåt och stopet (brytningen panna-nosparti) tydligt markerat. Nosen skall vara rätt kort och rak. Tendensen går mot kortare nosar och här har uppfödare och domare ett stort ansvar att bibehålla burmans harmoniska utseende.

 Ögonen skall vara stora, uttrycksfulla och sitta brett isär. De skall helst vara guldgula, men de flesta burmor har gul-gröna ögon, åtminstone då de har ett par år på nacken. Ögonens form är speciell och ger burman dess karaktäristiska ”look”. Ögats övre linje är orientalisk medan den undre är rundad. Effekten blir att burman ser lätt trumpen ut och verkar titta ”under lugg”. Burman SKA se lite grinig ut! 

Tassarna ska vara nätta och ovala. Svansen medellång avsmalnande mot en lätt rundad tipp.

Pälsen skall vara kort, blank, tätliggande och randfri. Den skall kännas så sidenmjuk att man med förbundna ögon skall kunna avgöra att pälsen är en burmas! Jag bruknar likna burmans päls med en våt säl! 

 

Burmans 10 färger

Denna underbara ras kommer inte bara i en färg utan tio: brun, blå, choklad, lila, röd, creme samt brun-, blå-, choklad- respektive lilasköldpadd så här finns det en färg för varje smak, rena lyxen!

Brun: Varmt brun päls med mörkare maskning och brun nosspegel och trampdynor

Blå: Ljus skinande silvergrå päls och gråblå nosspegel och trampdynor.

Choklad: “Kaffe med mjölk” eller ljus “chokladmjölk”, så beskrivs bäst denna pälsfärg. Mörkare maskfärg. Trampdynor och nosspegel är brunröda.

Lila: ”Duvgrå” eller rosagrå päls med ett tydligt skimmer. Trampdynor och nosspegel går åt lavendel eller rosa.

Röd: Varmt aprikos eller orange med rosa trampdynor och nosspegel.

Creme: Ljust creme, nästan pudrig pälsfärg med nosspegel och trampdynor i rosa.

Brunsköldpadd: En härlig mix av det varmbruna och aprikos/orange. Trampdynor och nosspegel fläckiga i brunt och rosa.

Blåsköldpadd: Blåsilvergrå och creme mixat och jämnt distribuerat med gråblå- och rosafläckade trampdynor och nospegel.

Chokladsköldpadd: Chokladmjölk och aprikos/orange läckert mixat med rödbruna och rosa fläckar på trampdynor och nosspegel.

Lilasköldpadd: vackert rosagrå och creme fläckar med rosa- och lavendelfläckar på trampdynor och nosspegel.

Text: Mary Hellman