Burmans historia

I Burma kallas Burman för kopparkatten. Den har en historia som går tillbaka tusentals år och legenden säger att de en gång var tillbedda som gudar i de burmesiska templen.

Dagens Burma härstammar från Wong Mau, en brun honkatt som exporterades från Burma till USA i början av 1930 talet av Dr Joseph Thompson. Han tog med henne till sitt hem i San Francisco, övertygad om att detta var en ny ras. Han tog hjälp av en genetikforskare, Billie Gerst.

Wong Mau parades först med en Siameshane, Tai Mau, som också importerats från Burma, från ett område nära thailändska gränsen. Utfallet blev flera maskade ungar, men även några bruna som mamma Wong Mau. Dessa ungar parades tillbaka på sin mor och de första rena burmorna föddes!

Det visade sig att Wong Mau var en Tonkines (cs/cb). När hon parades med Tai Mau blev utfallet cs/cs (Siames) och cs/cb (Tonkines). När Tonkinesavkomman parades tillbaka med Wong Mau så blev utfallet cs/cs (Siames), cs/cb (Tonkines) och cb/cb. Cb/cb är alltså Burma. Dessa Burmaungar togs tillvara och ingick i ett avelsprogram där de parades med varandra, med sin mor och med Siameser. Sedan följde ett arbete med att bara para med cb/cb avkommor.

1934 sändes en proposition in till CFA om att erkänna Burman som ras och 1936 blev den godkänd.

1942 importerades ytterligare 3 katter från Burma till USA, men olyckligtvis gick endast en vidare i avel.

På grund av oseriösa uppfödare som fortsatte att blanda in Siames i aveln så drog CFA tillbaka sitt godkännande av rasen 1947. Lyckligtvis fanns det några uppfödare som ihärdigt fortsatte att arbeta för rasens fortlevnad och 1954 gav CFA tillbaka godkännandet av rasen.

Under tiden som rasen ej var godkänd i USA växte intresset för rasen i England och 1949 importerades tre Burmor från USA av Mrs Lilian France (med prefix Chinki), två honor och en hane som blev grunden för Burman i Europa, hanen Casa Gatos da Foong, och honorna Chindwin’s Minou Twm och Laos Cheli Wat.  Burman erkändes som ras i GCCF 1952. 

Det gick rykten om blå kattungar i kullarna i England men ingen ville riktigt kännas vid det. Mrs Lilian France importerade ytterligare en hane från USA, Casa Gatos Darkee och han fick sedan med sin dotter den första blå avkomman som registrerades som blå officiellt 1955. Det visade sig alltså att Casa Gatos Darkee var dilutionsbärare. Den nya färgen blå blev en mycket uppskattad färg på utställningarna i England. Samma år som den första blå registrerades så bildades även The Burmese Cat Club i England.

1957 importerades de första Burmorna till Sverige av Brita Kastengren-Remborg, Lövdalen’s. Det var två bruna Burmor vid namn Nilgiris Bura Turea och Puss in boots Fudge och de första Burmaungarna registreras in i SVERAK 1958.

1963 smet Pussinboots Blue Truepegu, ägd av Mrs Elizabeth Gray, ut på egna äventyr och lyckades para sig med en rödtabby korthårig huskatt. Resultatet blev en kull som innehöll en mycket vacker brunsköldpadd Burma, Wavermouse Galapagos. Denna katt tog man tillvara på och man började det idoga arbetet med att få fram fler sköldpaddsfärger, samt röda och creme.

1969 tas de första chokladburmorna in till England från USA, hanen Aybo Budda och honan Kari Simone. Budda och Simone bär på dilutionsgenen och kommer så småningom att producera lila.1971 Godkänner GCCF creme och blåsköldpadd och 1973 godkänns rött, brunsköldpadd, chokladsköldpadd och lilasköldpadd.

1975 föds den första blå Burman i Sverige, Cherie av Heligholm. Detta år importeras även den första cremeburman, Kupro Cream Chablis. Han blir far till de första blåsköldpaddorna 1976  hos Helighoms. Senare samma år så föds de första brunsköldpaddorna Catamount Vanessa och Vanda även där är Kupro Cream Chablis fadern. Året efter föddes de första svenska chokladpaddorna. 1978 blev så paletten komplett när Sveriges första lilasköldpaddsfärgade Burma föds, Gilgamesj Igam Li-Cre

Wong Mau and kittens
Wong Mau med sina kattungar